Често задавани въпроси

Ето някои от тях

u

Хомеопатията само за лечение ли се използва или може да се приема и за профилактика?

Хомеопатията е изключително ефикасна не само като лечебно, но и като профилактично средство при хронични и често рецидивиращи заболявания. Изготвянето на индивидуална хомеопатична програма може да стимулира имунната защита и да  прекъсне порочния кръг на „безкрайните боледувания”, да намали епизодите с обриви при атопичния дерматит и тяхната тежест, да намали честотата и силата на пристъпите при инфекциозно-алергичната форма на астма и т.н.

u

Ако в аптеката не намирам разреждането, може ли да го заменя с друго?

Можете да го направите само с изричното съгласие на вашия лекар хомеопат, защото промяната в разреждането в някои случаи напълно променя ефекта от лекарството и вместо да доведе до подобрение, може да не даде нужния ефект или дори да предизвика влошаване.

u

Възможно ли е хомеопатията да се съчетава с други медикаменти?

Да, това е напълно възможно, когато състоянието на пациента го изисква. Необосновани и крайно опасни са твърденията, че ако лекувате детето или себе си с хомеопатия, не бива при никакви обстоятелства да приемате други медикаменти.

u

Трябва ли да забраня на детето да яде шоколад, докато го лекувам с хомеопатия?

Една широко разпространена заблуда за хомеопатията е, че какаото и ментата са абсолютно забранени по време на лечението. Всъщност причината за това схващане е, че тези субстанции упражняват съдосвиващо действие, а това може да доведе до забавено или нарушено проникване на хомеопатичното лекарство в кръвообращението. Не е нужно обаче да сменяме пастата си за зъби или да лишаваме детето си от любимата чаша какао. Достатъчно е след прием на някоя от изброените субстанции да изчакаме 40-60 мин, преди да приемаме хомеопатичния медикамент (през това време съдовият спазъм вече е отминал).

u

Как се дозират и приемат хомеопатичните медикаменти?

Хомеопатичните медикаменти се дозират според указанията на лекаря, който ги е предписал, или според тези, изписани на опаковката или в листовката на комбинираните препарати (специалитетите).

Има някои общи изисквания, свързани с техния прием:

10-15 мин преди и след приема на хомеопатичното лекарство не се поемат храни и течности. Хомеопатичният медикамент обикновено се поставя под езика – тази област е богато кръвоснабдена и по този начин лекарството, стапяйки се, попада директно в кръвообращението.

Някои малки деца не могат да задържат медикаментите в устата си, докато се разтопят, а направо ги схрускват или пък ги приемат разтворени в малко вода. Опитът показва, че и така приети, медикаментите имат ефект.

u

Може ли хомеопатичното лечение да се прилага при малки деца и бременни жени?

Хомеопатичното лечение е напълно безвредно. Разбира се, този принцип е в сила само ако лечението се прилага от добре обучен лекар, който е наясно докъде се простират възможностите на този метод и от кой момент нататък е необходимо да се премине и към друг вид терапия.

Хомеопатията може да се прилага спокойно през всички фази на бременността, при самото раждане или подготовката за него, при преодоляване на различни усложнения или за по-бързо възстановяване след раждането, за стимулиране или прекратяване на кърменето, за преодоляване на различни следродилни проблеми като косопад, умора, депресивност и др.

Хомеопатична терапия може без опасения да се прилага и при малки деца (включително и при бебета).