За хомеопатията накратко

 

Какво представлява хомеопатията?

Мек, ефикасен и напълно безвреден метод на лечение.
Хомеопатията е вид терапия, създадена преди повече от 250 години от един виден за своето време немски лекар и токсиколог – д-р Самуел Ханеман.

 

Характерни за нея са:

индивидуалният подход

безкрайно малките дози активно вещество в предписваните лекарства

подборът на медикаменти съобразно принципа на подобието Medicine

Основни принципи на хомеопатията

1.

Индивидуалният подход означава, че лекарят-хомеопат се интересува не само от диагнозата, но и от конкретния, специфичен начин, по който протича заболяването при съответния пациент. Ако вземем за пример симптомът висока температура, от хомеопатична гледна точка не е достатъчно само да знаем до какви стойности достига тя, а дали се покачва постепенно или рязко, дали остава дълго време трайно повишена, или лесно се нормализира, дали пациентът е с изпотено и зачервено лице, или е блед, със суха кожа, дали е отпуснат или, напротив, превъзбуден, бълнуващ или неможещ да си намери място в леглото, дали температурата се покачва с втрисане, дали болният изпитва жажда и приема течности на фона на високата температура или не и т.н. Всичко това ни помага да подберем най-добрия за съответния пациент хомеопатичен медикамент.

Защо е толкова важно това?

Защото от хомеопатичния медикамент се очаква да подкрепи организма в неговите естествени реакции за преодоляване на заболяването, а те не са идентични при всички.

2.

Лечението с безкрайно малки дози е извор на противоречиви виждания за хомеопатичните лекарства. От една страна, това им дава безспорното предимство да не товарят организма и да са абсолютно безвредни и приложими от най-ранна, дори кърмаческа възраст. От друга страна, безкрайно малката доза често е използвана от противниците на хомео–патията като аргумент за липса на ефект. Съвременната квантова медицина обаче опровергава техните твърдения. Големи имена в медицинската наука като проф. Люк Монтание (нобелов лауреат за медицина, откривател на вируса на СПИН) правят експерименти в тази насока, които доказват, че „високите разреждания на нещо не са нищо.” Вече не са малко и клиничните проучвания, провеждани с хомеопатични медикаменти, които доказват, че техният ефект не е само „плацебо” (т.е. пациентите не оздравяват само защото вярват, че се лекуват).

3.

Подборът на медикаменти съобразно принципа на подобието означава, че подходящият за пациента хомеопатичен медикамент е този, чието изходно вещество в измерими дози (милиграми или грамове) предизвиква подобни симптоми у здрав човек. Например едно от най-често изписваните лекарства за хрема е Allium cepa. То се получава чрез многократно разреждане на изходната субстанция, която в случая е… кромид лук. Спомнете си сега какво се получава, ако режете продължително време кромид лук – потича „вода” от носа, очите дразнят, сълзят – ето това са симптомите, които, ако имате по време на настинка или вирусно заболяване, бързо и успешно можете да повлияете с хомеопатичния медикамент Allium cepa.

Какво се лекува с хомеопатия?

Тя е много ефикасна при различни изяви на алергия (хреми, обриви, кашлица и т.н.), при сезонни заболявания (вирусни инфекции, заболявания на горните дихателни пътища), при хронични или често рецидивиращи инфекции, при увеличена трета сливица, при всякакви функционални нарушения в организма, при проблеми, отключени от стрес, от преживяна загуба или раздяла, от появата на ново дете в семейството, при поведенчески проблеми и много други.

Колкото и ефикасен метод на лечение да е хомео–патията обаче, има заболявания, при които тя не може да бъде самостоятелно лечение – рак, диабет, остри хирургични проблеми, тежко протичащи инфекции и т.н. Тук тя също има своето място, но то е само спомагателно – водещо е конвенционалното лечение.

От каква възраст може да се прилага хомеопатично лечение?

Хомеопатичната терапия е изключително нежен и щадящ метод на лечение. Той може да се прилага във всяка възраст, включително при съвсем малки деца и при бременни жени.

Хомеопатичното лечение е напълно безвредно, но не бива да се забравя, че този принцип е в сила само ако лечението се прилага от добре обучен лекар, който е наясно докъде се простират възможностите на този метод и от кой момент нататък е необходимо да се премине и към друг вид терапия.

Какви видове хомеопатични медикаменти има?

Хомеопатичните медикаменти се произвеждат на базата на растителни, животински, минерални или биологични субстанции, които се разреждат десетки и дори стотици пъти, преди да бъдат вложени в хомеопатичния медикамент. Степента на разреждане се обозначава с букви и цифри след името на медикамента (например 9 CH).
Най-общо казано, хомеопатичните медикаменти се предлагат под две форми:
1. Монопрепарати, които съдържат само едно активно вещество. Най-често те са под формата на гранулки за смучене.
2. Специалитети. Те представляват микс от хомеопатични активни съставки, изготвен за повлияване на определен симптом или комплекс от симптоми: хрема, пресипнал глас, болки в гърлото, нервно напрежение, прилошаване при пътуване, стомашно неразположение и т.н. Обикновено те са под формата на таблетки за смучене или сиропи.

Как се дозират и приемат хомеопатичните медикаменти?

Хомеопатичните медикаменти се дозират според указанията на лекаря, който ги е предписал, или според тези, изписани на опаковката или в листовката на комбинираните препарати (специалитетите).
Има някои общи изисквания, свързани с техния прием:
10-15 мин преди и след приема на хомеопатичното лекарство не се поемат храни и течности. Хомеопатичният медикамент обикновено се поставя под езика – тази област е богато кръвоснабдена и по този начин лекарството, стапяйки се, попада директно в кръвообращението.
Някои малки деца не могат да задържат медикаментите в устата си, докато се разтопят, а направо ги схрускват или пък ги приемат разтворени в малко вода. Опитът показва, че и така приети, медикаментите имат ефект.